Na brehoch Zemplínskej šíravy zimujú tisícky severských husí

09.01.2013 Michalovce

Zemplínska šírava/Michalovce 9. januára (TASR) - Tisíce severských husí môžu zhliadnuť v týchto zimných dňoch na východe Slovenska návštevníci vodného diela Zemplínska šírava. Sťahovavé vtáky, ktoré tam zimujú pravidelne, sú najľahšie pozorovateľné z rána, kedy odlietajú v početných kŕdľoch na okolité polia a lúky za potravou.

Ako TASR informoval Matej Repel z ornitologickej spoločnosti SOS Birdlife Slovensko, na Zemplínskej šírave zimuje aktuálne 24 druhov vodných vtákov. Okrem spomínaných husí ide napríklad o turpany tmavé, turpany čierne, potápače malé či ďalšie druhy severských kačíc.

Na Šírave je 16.000 až 18.000 jedincov

"Z husí, ktorých je na šírave momentálne najviac, a to 16.000 až 18.000 jedincov, prevláda hus bieločelá (99 percent). Nájde sa tu však aj niekoľko stoviek husí siatinných a husí divých," konkretizoval Repel s tým, že tieto druhy sťahovavých vtákov sú návštevníkmi spomínaného vodného diela na Zemplíne pravidelne. Do strednej a južnej Európy sa presunuli za teplejšou zimou zo severných časti starého kontinentu, Škandinávie a Ruska pred niekoľkými týždňami. Tundry, kde zvyčajne hniezdia, pokrýva momentálne sneh.

Ako dlho sa zdržia husi na Zemplíne, závisí podľa Repela od ďalšieho vývoja zimy. "Ak tu máme veľa snehu, nedokážu si nájsť potravu a odletia za ňou ďalej na juh. Môže sa však stať, že tu zostanú počas celej zimy, ak bude miernejšia, mráz im neprekáža." Obvyklým zdrojom obživy týchto vtákov je rastlinná potrava, ktorú si v týchto dňoch vyhľadávajú na poliach a lúkach medzi Michalovcami a Sobrancami.

Aj keď na Zemplíne v posledných dňoch nasnežilo, snehová pokrývka nie je až taká vysoká, aby to husi nútilo presúvať sa do južnejších krajín. "Môžem potvrdiť, že to zatiaľ viditeľné nie je. Počet týchto vtákov je stále veľmi vysoký," priblížil Repel.


Pozorovať sa dajú najlepšie ráno

Na Zemplínskej šírave sa dajú v týchto dňoch pozorovať husi najlepšie ráno. "Ideálne je ísť od Zalužíc na hrádzu pri výpuste šíravy, odkiaľ je pekný výhľad, slnko tu totiž vychádza spoza chrbta. Ak ich chcú ľudia zazrieť, mali by sa tam pohybovať zrána približne medzi 7.30 a 8.00 h, kedy odlietajú početné kŕdle za potravou," ozrejmil ornitológ. Ako ďalej uviedol, masívnejšiu migráciu husí zažije Zemplínska šírava najbližšie na jar tohto roka, kedy sa budú desaťtisíce jedincov z juhu vracať na svoje tradičné severské hniezdiská.
 

Vyberte región